top of page
Her er en trin-for-trin gennemgang af hvordan jeg laver en dekoration på forsiden af knivskeden.
Du kan se billeder af de forskellige trin samt en forklaring på hvordan jeg gør.
Klik på pilen til højre for at gå til næste trin
Du kan se billeder af de forskellige trin samt en forklaring på hvordan jeg gør.
Klik på pilen til højre for at gå til næste trin
Jeg syer en skede på vanlig vis og laver den helt færdig. Se evt. guiden om at sy en knivskede.
Inden jeg går i gang med at lave mønsteret på knivskeden, pakker jeg kniven ind i et tyndt lag plastfolie Vita Wrap. Det gør jeg for at beskytte kniven mod fugt der senere kan trække ned igennem læderet når jeg arbejder på mønsteret.Inden jeg går i gang med at lave mønsteret på knivskeden, pakker jeg kniven ind i et tyndt lag plastfolie Vita Wrap. Det gør jeg for at beskytte kniven mod fugt der senere kan trække ned igennem læderet når jeg arbejder på mønsteret.
Så skal jeg have fundet et passende mønster. Man kan tegne sit eget mønster, eller man kan finde et mønster på net-tet – der er masser at finde. Hvis jeg bruger et mønster jeg har fundet på nettet er det nemt at tilrette det i Photoshop
Mønsteret tegner jeg over på et stykke mad-papir. Det er nemt at overføre til læderet og rette det til så det bliver pla-ceret der hvor det skal være.
Jeg klipper mønsteret til så jeg nemt kan se hvor det skal placeres på læderet.
Jeg klipper mønsteret til så jeg nemt kan se hvor det skal placeres på læderet.
Mønsteret tegner jeg over på et stykke mad-papir. Det er nemt at overføre til læderet og rette det til så det bliver placeret der hvor det skal være.
Jeg klipper mønsteret til så jeg nemt kan se hvor det skal placeres på læderet.
Inden jeg går videre, fugter jeg læderet en smule med vand. Det skal ikke gennemvædes, men bare lige fugtes nok til at man tydelig kan præge mønsteret i læderet.
Nu kan jeg lægge mønsteret på læderet. Jeg hæfter det bag på skeden med nogle små stykker malertape så den ikke rykker sig når jeg arbejder med det.
Nu kan jeg overføre mønsteret til læderet. Jeg præger mønsteret ned i læderet med spidsen af mit modellerjern. Man skal passe lidt på ikke at presse for hårdt så man går igennem mønster-papiret. Så risikerer man at hele mønsteret rykker sig og bliver skævt. Man behøver ikke presse ret hårdt for at mønsteret kan ses på læderet.
Når jeg har været hele vejen rundt om mønsteret kan jeg tage papiret af igen. Mønsteret er nu meget tydelig på læde-ret.
Her kan man tydeligt se optegningen af mønsteret på læderet.
Nu skal jeg i gang med at skære selve mønstret. Til det bruger jeg en Swivel Kniv. Det er en kraftig klinge på ca. 3 mm tykkelse der er monteret på et skaft der kan dreje. Man holder om skaftet med fingrene og kan derved nemt komme til at dreje kniven så man kan skære både lige og kurvede snit.
Inden jeg kan gå i gang med at skære mønsteret skærper jeg klingen på en læderstrop. Det er meget vigtigt at klingen er super skarp når man skærer. Er den sløv kan den flosse læderet på kanten og mønsteret bliver grimt.
Nu kan jeg begynde at skære mønsteret. Jeg holder swivel kniven mellem tommelfingeren og langefingeren og holder pegefingeren i bøjlen i toppen af kniven. Jeg holder kniven på skrå og skærer med kanten af klingen. Samtidig vinkler jeg klingen så kanten af sporet bliver vinkelret. Det giver det pæneste snit
Og så er det jo ”bare” at skære hele mønsteret. Læderet er stadig fugtigt så kniven skærer nemt ned i læderet. Man skal ikke presse for hårdt og dermed risikere at skære hele vejen igennem læderet.
Når mønsteret er skåret hele vejen rundt, skal jeg til at bygge mønsteret op. Til det bruger jeg en punsle som vist på billedet. Det er en så kaldt ”baggrundspunsel” og består af et ternet mønster
Jeg fugter det område jeg vil arbejde på med en svamp. Der skal ikke meget vand på da det kun er overlæderet der skal være vådt. Jeg tager et lille stykke ad gangen, og derved kan jeg arbejde med mønsteret over flere omgange og jeg behøver ikke bekymre mig for at få lavet det hele færdig inden alt læderet tørrer.
Ved normalt punselarbejde vil man slå med en hammer på punslen og derved få mønsteret frem, men da skeden runder er det svært at bruge den teknik. Derfor presser jeg punslen ned i læderet. Jeg tryk-ker punslen ned helt tæt på mønsteret og opnår derved den ønskede relief effekt
Jeg laver først hele mønsteret på ydersiden hele vejen rundt og man begynder allerede nu at kunne se hvordan relief effekten træder frem.
Nu arbejder jeg mig ind i selve mønsteret og laver de steder der skal punsles med bagrundspunslen. Det kan somme tider være lidt småt og man kan få brug for en mindre punsel. Jeg har selv slebet en punsel til så den er halv størrelse – det gør det nemmere at komme ind i de små kroge af mønsteret
Så er alt punselarbejdet færdig og man kan nu virkelig fornemme mønsteret – selv om det er en smule ”fladt” og kedeligt endnu.
Nu kan jeg begynde at arbejde på selve mønsteret. Det gør jeg med modellerjernet. Jeg arbejder først med de områder der skal markeres tydeligt og trækkes frem. Også her fugter jeg læderet i det område jeg arbejder med. Det gør det også nemt at præge ned i læderet.
Herefter kan jeg begynde at arbejde på de forskellige detaljer i mønsteret. Her er det et lille blad der er under bear-bejdning. Jeg har hele tiden det originale mønster til at ligge, så jeg kan få alle detaljerne med over på læderet.
Og igen... så er det jo ”bare” at arbejde sig frem over hele mønsteret. Hvor mange detaljer man vil have med afhænger af hvor længe man vil blive ved med at arbejde på mønsteret. Når mønsteret er præget helt færdig gennemgår jeg det en sidste gang og slutter af med at polere det op med en blød klud. Det gør at de skarpe kanter der måtte være lige bliver rundet af og mønsteret fremstår fint og glat.
bottom of page